Vurderer du Påbygg?

Vurderer du Påbygg? Spesial

Da er denne artikkelen for deg. Trykk her og få mer informasjon om det som er ett av de viktigste årene dine.

Påbygg er noe man tar for å få generell studiekompetanse. Det kan være du har gått yrkesfagligretta utdanningsprogram tidligere, og velger å gå rett fra vg2 til påbygg vg3 i stedet for lærling. Om du har valgt å fullføre lærlingtida kan man velge påbygg til studiekompetanse ved å gå vg4. Påbygg er ett tilbud for alle som har gått ett yrkesretta studieprogram.

Vg3

Om man velger å gå rett fra vg2 til påbygg, går man påbygg vg3 med 30 timer i uka. Det vil si at man har skole hver ukedag. Faga som er aktuelle er norsk, matte, naturfag, gym, historie og ett programfag. På Borgund kan man velge mellom medie - og informasjonskunnskap eller engelsk som programfag. Medie - og informasjonskunnskap går blant annet ut på å skrive artikler og reportasjer, mens engelsk gir deg en mulighet til å forbedre deg i språket. Til sammen har man 10 timer norsk i uka, men lærerne er stort sett flink til å variere undervisningen sann tiden går fort. Påbygg er ett tøft år der man har mye undervisning, men om man er målrettet og har motivasjon så går det fint.

Vg4

Når man har oppnådd ett fagbrev, kan man velge å gå påbygg vg4 for å få studiekompetanse. I motsetning til 3.året har man bare 23 timer i uken, noe som utgjør en ekstra fridag. På Borgund har man fri fredag og har mulighet til å arbeide innen det fagbrevet man har. Påbygg vg4 har fag som norsk, matte, naturfag og historie. Dei har ikke gym eller valgfag slik som på vg3.

Påbygg er ett lurt år å ta, da det gir deg generell studiekompetanse som en må ha for å søke på alle høgskoler. Man må ikke nødvendigvis ta påbygg rett etter lærlingtida, en kan i stedet fortsette å arbeidet i yrket sitt, og ta påbygg året seinere. Undervisningen på Borgund skjer hovedsaklig i brakkene, men også en del på hovedbygget. På Borgund er det en klasse for påbygg vg3 og en for påbygg vg4. Det er rundt 28 elever i hver klasse. I klassene er det personer som har gått mange ulike linjer, som for eksempel helse, frisør, elektro, restaurant og matfag og TIP.

 

Vi har intervjuet et par elever fra påbygg vg3 om hvordan de har det.

 

 

 

 

 

 

Malin Røyseth Bjørkavåg

 

Hvordan er det å gå påbygg?                                                                                                                                                     

Sunniva Alsip: det er greit, ikke like gale som jeg trodde først.

Malin Røyseth Bjørkavåg: det er mye å gjør men trodde de va verre enn det er.

 

Hva har du gått før og hvorfor valgte du å ta påbygg?

Sunniva:Jeg har tidligere gått frisør, fant fort ut at jeg ville ha studiekompetanse og syns de er viktig om jeg vil annet senere i livet. Det er lurt å ha det uansett tenker jeg.

Malin: Jeg gikk helsefagarbeider. Valgte påbygg fordi jeg ville ikke bli helsefagarbeider på fulltid, og er usikker på yrke. Tenker det er lurt å ha studiekompetanse slik at jeg kan bli det jeg vil.

 

Er det ett så tøft år alle skal ha det til?

Sunniva: det varierer i periode hvor mye vi har å gjøre, men det er ikke så tøft som alle skal ha de til.

Malin: ja, jeg syns det er vanskelig med mye teori.

 

Hvordan trives du på Borgund påbygg?                     

Sunniva: veldig bra, det er godt klassemiljø med kjekke lærere.

Malin: trives godt,og liker godt klassen min. Favoritt plassen min er kantinen.

Lest 424 ganger Sist redigert torsdag, 23 november 2017 11:18
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)