Restaurant og Matfag

Restaurant og Matfag

RM Kokk og servitør

Restaurant og matfag er en 2-årig linje som består av VG1 restaurant og matfag, og VG2 der du kan velge mellom flere yrker. Det er et spennende og interessant yrke som passer deg som vil lære mer om mat og matens funksjon.

 RM3ny

VG1 Restaurant og matfag

VG2 Kokk- og servitørfag
Institusjonskokkfaget
Kokkfaget

Servitørfaget

VG2 Matfag

Bakerfaget

Konditorfaget

Butikkslakterfaget

Kjøttskjærefaget

Pølsemakerfaget

Slakterfaget

Industriell matproduksjon

Sjømatproduksjon

Sjømathandler
VG3
Lærlingtid 2-årig
Påbygging til generell studiekompetanse 1 årigVi besøkte restaurant-og matfag VG2 kokk-og servitør og intervjuet noen av dem.

 

Hva lærer dere på restaurant- og matfag, kokk-og servitør?

Mange tror restaurant og matfag-linjen handler om bare det å lage mat, men der er så mye mer enn det. Man blir forberedt til alle utfordringene som kommer i en fremtidig bedrift. Kosthold og ernæring, helsefremmede livsstiler og behandling av råvarer er viktige temaer vi lærer om. Og så klart lærer vi om servitøryrket, service og kundebehandling.

 

Hva lærer dere å lage?

Vi lærer mye grunnteknikker på behandling av kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker, sauser og desserter. Det er viktig å kunne grunnteknikkene før vi går videre til noe kanskje litt mer avansert. Også er ofte året delt opp i perioder, der en periode har vi om kjøtt og en periode med fisk og skalldyr.

RM1ny

Hvor mye praksis har dere?

Praksis har vi fast to ganger i uken, og en dag annenhver uke har vi praksis i kosthold og ernæring. For eksempel i uke en har vi praksis to ganger, og i uke to har vi praksis 3 ganger.

 

Er dere i praksis i bedrifter?

Det er laget til med to praksiser i bedrift i året, en gang om høsten som varer i to uker, der vi finner praksisplasser her i Norge. Og om våren der vi drar ut i bedrift i tre uker. Det som er kjekt med praksis om våren er at man kan søke om å få dra til utlandet. I år er det Danmark og Frankrike noen skal til.

 

Hva kan dere gå videre?

Videre kan man søke lærling i bedrifter som interesserer deg. Hotell- og restaurant er vel det som er mest populært. Eller du kan jobbe som kokk på båt. Det finnes også institusjonskokk, der du kan jobbe på kjøkkenet på et sykehjem. Eller du kan jobbe som kokk på båt. Det er mange valg, og man kan også prøve ut alle tingene senere i livet.

 

Hva synes du om denne linjen, anbefaler du den?

Dette yrket er utrolig kjekt og lærerikt. Vil du gjøre noe annet enn å bare sitte på klasserommet å gjøre lekser så er det perfekt å på restaurant- og matfag. Kokker er noe verden alltid vil trenge, og det å kunne å lage mat er noe som er supert å ta med seg videre i livet.


Så som dere ser så er ikke restaurant-og matfag som de fleste tror. Det er en kjekk og innholdsrike linje som trenger flere søkere.

Lest 1146 ganger Sist redigert torsdag, 16 mars 2017 12:43
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)