×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 16315

Våre linjer (7)

Latest News

Vurderer du Påbygg?

torsdag, 16 november 2017 11:03 Skrevet av

Da er denne artikkelen for deg. Trykk her og få mer informasjon om det som er ett av de viktigste årene dine.

Restaurant og Matfag

torsdag, 16 mars 2017 10:56 Skrevet av

RM Kokk og servitør

Restaurant og matfag er en 2-årig linje som består av VG1 restaurant og matfag, og VG2 der du kan velge mellom flere yrker. Det er et spennende og interessant yrke som passer deg som vil lære mer om mat og matens funksjon.

 RM3ny

VG1 Restaurant og matfag

VG2 Kokk- og servitørfag
Institusjonskokkfaget
Kokkfaget

Servitørfaget

VG2 Matfag

Bakerfaget

Konditorfaget

Butikkslakterfaget

Kjøttskjærefaget

Pølsemakerfaget

Slakterfaget

Industriell matproduksjon

Sjømatproduksjon

Sjømathandler
VG3
Lærlingtid 2-årig
Påbygging til generell studiekompetanse 1 årigVi besøkte restaurant-og matfag VG2 kokk-og servitør og intervjuet noen av dem.

 

Hva lærer dere på restaurant- og matfag, kokk-og servitør?

Mange tror restaurant og matfag-linjen handler om bare det å lage mat, men der er så mye mer enn det. Man blir forberedt til alle utfordringene som kommer i en fremtidig bedrift. Kosthold og ernæring, helsefremmede livsstiler og behandling av råvarer er viktige temaer vi lærer om. Og så klart lærer vi om servitøryrket, service og kundebehandling.

 

Hva lærer dere å lage?

Vi lærer mye grunnteknikker på behandling av kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker, sauser og desserter. Det er viktig å kunne grunnteknikkene før vi går videre til noe kanskje litt mer avansert. Også er ofte året delt opp i perioder, der en periode har vi om kjøtt og en periode med fisk og skalldyr.

RM1ny

Hvor mye praksis har dere?

Praksis har vi fast to ganger i uken, og en dag annenhver uke har vi praksis i kosthold og ernæring. For eksempel i uke en har vi praksis to ganger, og i uke to har vi praksis 3 ganger.

 

Er dere i praksis i bedrifter?

Det er laget til med to praksiser i bedrift i året, en gang om høsten som varer i to uker, der vi finner praksisplasser her i Norge. Og om våren der vi drar ut i bedrift i tre uker. Det som er kjekt med praksis om våren er at man kan søke om å få dra til utlandet. I år er det Danmark og Frankrike noen skal til.

 

Hva kan dere gå videre?

Videre kan man søke lærling i bedrifter som interesserer deg. Hotell- og restaurant er vel det som er mest populært. Eller du kan jobbe som kokk på båt. Det finnes også institusjonskokk, der du kan jobbe på kjøkkenet på et sykehjem. Eller du kan jobbe som kokk på båt. Det er mange valg, og man kan også prøve ut alle tingene senere i livet.

 

Hva synes du om denne linjen, anbefaler du den?

Dette yrket er utrolig kjekt og lærerikt. Vil du gjøre noe annet enn å bare sitte på klasserommet å gjøre lekser så er det perfekt å på restaurant- og matfag. Kokker er noe verden alltid vil trenge, og det å kunne å lage mat er noe som er supert å ta med seg videre i livet.


Så som dere ser så er ikke restaurant-og matfag som de fleste tror. Det er en kjekk og innholdsrike linje som trenger flere søkere.

Elektro Avdeling ved Borgund Videregående

torsdag, 09 mars 2017 10:41 Skrevet av

Borgund Videregående har en lang historie innenfor praktiske fag. Skolen tilbyr mange varierte linjer som fører til et spennende og utfordrende arbeidsliv. I denne artikkelen skal vi sette større fokus på elektroavdelingen. Hva er det de gjør? Er det et vanskelig løp

Våre linjer: Helse og oppvekst Vg2 og Vg3 på Borgund

torsdag, 02 februar 2017 10:08 Skrevet av

Videre har Borgund 3 vg2 linjer på avdelingen helse. Man kan f. eks. velge å gå Helseservice vg2, hvor vi har snakket med to elever. De forteller at de har en del teori, som bygger på det de lærte på vg1. De lærer en del om legemiddel, kroppen og hygiene, hvordan kommunisere og generelle ting som kan være greie å ha med seg i hverdagen.

16466391 1268106366559045 1036275092 o

Etter Helseservice vg2 har Borgund tilbud om å gå Helsesekretær vg3 eller Apotektekniker vg3. På Helsesekretær vg3 forteller en lærer at de har temabasert undervisning. De tar for seg et og et tema, f. eks. et organsystem og har både praksis og teori rundt dette temaet. Praktiske oppgaver utfører de i en egen lab de har og legekontoret sitt, som de har her på skolen. Her har de også 3 programfag, her har de ingen fellesfag annet enn gym. De har først praksis i to uker på sykehus og tre uker på legekontor. Her har et par stykker muligheten til å være utplassert i utlandet.

 

16442969 1268106416559040 1865275454 o

Hun forteller også at en helsesekretær er den første du møter når du kommer til et legekontor eller sykehus, eller når du ringer. De tar viktige vurderinger, setter opp timer, tar prøver og analyser. Da er det viktig at de har kompetanse innenfor dette. Helsesekretærer er svært ettertraktet, både på sykehus og legekontor. Noe som er viktig å vite her, er at etter fullført Vg3 er det ingen læretid og man er ferdig. Man kan da søke om å få autorisasjon.

 

16466850 1268106363225712 909769316 o

En lærer på Apotektekniker vg3 forteller at en apotektekniker jobber veldig mye opp mot kunder i apoteket. Det å være apotektekniker innebærer mye kundebehandling, resept registrering og kundeveiledning. De må ha mye fagkunnskap for å kunne gi råd. Mye av jobben handler også om datahåndtering, logistikk og varebestilling.

 

Det de lærer, lærer de for å ha grunnlaget for å kunne hjelpe kunder ute. Det er mye som skal læres og de er opptatt av å lære å lære. Ute i et apotek er det alltid mye nytt å sette seg inn i. Praksisen i løpet av året er totalt 8 uker, fordelt på 4 perioder. Her får to stykker muligheten til utplassering i Spania.

Her gjelder også det at etter fullført vg3 er man ferdig og kan søke om autorisasjon. Man kan da velge å jobbe som apotektekniker mens man tar videre utdanning.

 

16442726 1268106429892372 1737143985 o


Et annet alternativ på Borgund, for vg2, er
Hudpleier. En lærer der fortalte oss at en hudpleier jobber med hudpleie, ansiktspleie og det de ellers lærer på vg2 går på voksing, farging, ryggmassasje, manikyr og å gi kundene velvære. Hudpleie vg3 går mer ut på spesialisering, sminke, spesialbehandling og kroppsbehandling.

Teorien her bygger også mye på det de har lært på vg1 om helsefremmende, anatomi, hudens oppbygning osv. Hun forteller at man må like å jobbe med mennesker og at ingen arbeidsdager er like.

På vg2 har de praksis i 2 uker, på vg3 har de praksis i 3 uker. De har også kundedager i salongen, 1 gang i uken. De har langdager til 18-19.

 

Det tredje og siste alternativet Borgund har til helse vg2, er Helsefagarbeider. En helsefagarbeider er en som pleier og gir omsorg til de som trenger det. Mye av arbeidet går ut på å legge til rette for mennesker i ulike situasjoner med ulike behov. Man kan jobbe med mennesker i alle ulike aldre. I løpet av året på Helsefagarbeider på Borgund, lærer man mye som bygger videre på vg1. Man lærer om kroppen og ulike sykdommer man kan få.

Popular News

Vi i Borgundtimes har intervjuet folk som går TIP Vg1…
Da er denne artikkelen for deg. Trykk her og få…
Videre har Borgund 3 vg2 linjer på avdelingen helse. Man…
Borgund Videregående har en lang historie innenfor praktiske fag. Skolen…

Våre linjer: Helse og oppvekst

torsdag, 02 februar 2017 08:13 Skrevet av

Vi i Borgund Times har valgt å begynne med en ny spalte om de ulike linjene. Vi vil ta utgangspunkt i en Vg1 linje og gå litt dypere i hva man kan gjøre videre etter det. Hvilket arbeid kan man drive med etter å ha gått helse?