×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 614
Hvorfor feirer vi påske?

Hvorfor feirer vi påske?

Påsken nærmer seg og butikkene fylles opp med alt av påskegodt, påskepynt og gule lys. Men hvorfor feirer vi egentlig påske?

Påske er en av de mest sentrale av de kristne høytidene. Det feires til minne om Jesu Kristi siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse.

Påsken begynner mer palmesøndag, og fortsetter med den stille uke. I den stille uke feirer man skjærtorsdag og langfredag. Disse festene feirer vi til m

inne for Kristi lidelse. I den norske kirke feirer vi palmesøndag som til minne om Jesu inntog i Jerusalem, der han ble hyllet med palmegreiner. Torsdagen i den stille uken, skjærtorsdag, og feires til minne om at Jesus innstiftet nattverden. Fredagen etter, altså langfredag, feirer vi til minne for Jesu korsfestelse.

Påskeaften er lørdagen etter langfredag. Det er en dag vi egentlig ikke feirer noen spesielle handlinger, men man sier gjerne at påskeaften er den dagen hvor kirken står samlet i sorg ved Kristi grav. Påskedagen er søndagen dagen etter påskeaften, og kalles første påskedag. Der fortsetter feiringen av Kristi oppstandelse. Påskedagen er den dagen som forklarer hele kristentroen. Andre påskedag er også en helligdag i Norge, og er dagen etter Påskedagen. For mange kristne, er påsken en viktigere høytid en julen.

Forskjellige kristne land, har forskjellige tradisjoner når det gjelder feiring av påsken. Den polske tradisjonen er for eksempel at man har med seg kurver som er pyntet med tyttebærkvister og dekket med fine servietter. Kurvene hadde de med seg til kirken, og inneholdt mat som brød, sjokolade eller andre ting man synes er godt.

Tyskere har for eksempel en tradisjon som heter "påskebrannen". Der samler de juletrær fra nabolagene og lager et stort bål som brennes i løpet av påsken.

I Norge har vi den lengste påskeferien, og blir gjerne tilbragt på fjellet med appelsiner, skiturer og Kvikk-Lunsj. Norsk tradisjon er også å se på påskekrim, eller lese krimbøker. I Norge har vi også påskehare og påskeegg. Eggene må ofte letes fram gjennom et skattekart og er ofte stappet med masse forskjellig godteri.

Lest 1583 ganger Sist redigert torsdag, 12 mars 2015 09:28
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

About Author